Sarah

Onderzoeksjournalist op je 15e: ik mocht het één dag meemaken

Dinsdag 16 mei heb ik een dag meegelopen met Claudia. Ze heeft me die dag van ’s ochtends vroeg tot het einde van de middag alles verteld over haar vakgebied. Ook mocht ik mee naar al haar afspraken.

Ik ben Sarah en ik zit momenteel op de middelbare school in 4 vwo. Dat betekent dat ik me langzaam een beetje moet gaan oriënteren op een vervolgopleiding. Ik had nog geen enkel idee wat ik later zou willen gaan doen. Daarom had ik geregeld dat ik een aantal dagen bij verschillende mensen en bedrijven mee kon lopen. Ik had er al een aantal gehad; de bakker, een hotel en bij mijn moeder. Ik was opzoek naar een andere mini stage. Omdat mijn moeder en Claudia allebei in omgeving Houten werken kwam ik al snel bij haar terecht. Claudia reageerde meteen heel enthousiast. We hebben toen snel een afspraak gemaakt.

Een afspraak, en nu?

’s Ochtends om half negen bracht mama mij naar Houten. We hadden afgesproken bij de ontbijtclub. Claudia was er erg enthousiast over. Maar ik had eerlijk gezegd nog geen idee wat het nou eigenlijk was. ,,Ik zie het allemaal wel.” Zei ik tegen mama. Toen ik naar binnen liep was alle spanning eigenlijk meteen al weg. Ik voelde me heel welkom en was benieuwd waar we het over zouden gaan hebben. Bij de ontbijtclub werd ik bij alles betrokken. Zo werd mij uitgelegd wat de ontbijtclub eigenlijk was; het is een groep van ondernemers die eens in de 2 weken bij elkaar komt om hun voortgang te delen. Ook hebben ze het iedere keer over verschillende onderwerpen. Zo help je elkaar en blijf je leren. Ik vond het heel bijzonder om een keer mee te maken. Ik voelde me even ook een van de volwassenen. Heel bijzonder om mee te maken dat er zon groep volwassenen zo geïnteresseerd luistert. En op een gelijk level met je omgaat.

Interview

Na de ontbijtclub hadden we meteen een interview met Ronny. Zij is ook van de ontbijtclub. Ronny wil graag kooklessen gaan geven aan mensen die alleen wonen, of twee linkerhanden hebben in de keuken. En wij zouden daar dan een stukje over schrijven voor in de krant. Wat heel fijn was, is dat ik echt het gevoel had dat we het samen deden. Claudia gaf mij de ruimte om ook zelf vragen te stellen en daagde mij uit om eigen notities te maken. Wat nog best lastig was. Want je moet gericht vragen en je kunt niet alles wat Ronny zegt opschrijven. Je moet dus selecteren. Soms was ik daardoor wel bang dat ik belangrijke informatie had gemist. Maar dat viel achteraf reuze mee. En Claudia had gelukkig ook nog notities gemaakt 😊

Schrijven voor de lokale krant

Na het interview en een lekkere lunch zijn we naar de bibliotheek gegaan. Daar hebben we samen alle notities doorgekeken en het stukje geschreven. Claudia heeft me van alles uitgelegd over hoe je zo’n stukje opbouwt. Bijvoorbeeld hoe je een titel en een quote op z’n ‘krants’ schrijft. Het stukje schrijven ging een stuk sneller dan ik van tevoren had bedacht. We hadden een beetje dezelfde ideeën en dat maakte het vrij makkelijk om samen te werken. Het stukje is naar mijn mening heel leuk geworden. En nog leuker, hij komt echt in de krant.

Dit was mijn ervaring als onderzoeksjournalist. Ik heb er veel van geleerd en van genoten. Het was zelfs zo leuk dat ik later misschien zelf wel iets in de journalistiek wil gaan doen. Bedankt dat ik met je mee mocht lopen Claudia.

Vorige blog
Handboek voor onderzoeksjournalisten
Menu