Claudia Verbree | Juffrouw Rood

Handboek voor onderzoeksjournalisten

Hij is uit! En ik heb ‘m al even in huis 😊 Het officiële handboek voor onderzoeksjournalisten van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Ongeveer drie jaar geleden speelde bij mij het idee om een aanvullende opleiding te doen voor onderzoeksjournalist. Nu heb ik een HBO opleiding Journalistiek gevolgd. En had ik vraagtekens bij de meerwaarde van de vervolgopleiding.

Tot ik een aantal maanden geleden bij een bijeenkomst voor journalisten een presentatie bijwoonde van Jan-Willem Sanders van het platform Follow The Money. Het stukje onderzoeksjournalistiek begon weer te kriebelen. Hoe pak je een onderzoek aan? Hoe verwerk je data tot een overtuigend artikel? Allemaal vragen die bij mij leven en waar ik mee aan de slag wil gaan.

Mijn plan is om een onderwerp te bedenken en aan de hand van de hoofdstukken in het handboek dit te ontleden en daar een artikel over te schrijven. Met andere woorden: learning by doing. Ik wil dolgraag starten en zoek daarvoor een geschikt onderwerp. En daar kan ik hulp bij gebruiken. Wat is volgens jou een geschikt onderwerp om te onderzoeken? Waar zou jij meer over willen weten? Waar wil je dat de onderste steen boven wordt gehaald? Heb je een onderwerp of tip voor me? Laat het me weten via info@juffrouwrood.nl of 06 – 34 62 52 90.

Vorige blog
It´s a wrap: Houten On Stage 2023
Volgende blog
Onderzoeksjournalist op je 15e: ik mocht het één dag meemaken
Menu