Claudia Verbree | Juffrouw Rood

Naoberschap, weet jij wat het is?

Houten is een dorp, maar toch kennen veel inwoners hun buren niet of nauwelijks. Om daar verandering in te brengen startte afgelopen oktober het project Lief & Leedstraten. Dit zijn straten waar buren meer aandacht hebben voor elkaar. Als tekstschrijver ben ik betrokken bij dit geweldige project in opdracht van Woonin, Gemeente Houten en ‘van Houten&co’.

Doel van het project is buren meer met elkaar te verbinden. In Twente bijvoorbeeld is ‘noaberschap’ een welbekend begrip. Je kijkt om naar het welzijn van je buren. Deelnemende straten krijgen de beschikking over een Lief & Leedpotje. Eén of meerdere gangmakers beheren dit potje wat jaarlijks wordt gevuld met een bedrag van maximaal € 150 per straat. Hieruit wordt iets aardigs voor buren betaald bij vrolijke of verdrietige gebeurtenissen, zoals een bloemetje of een kaart voor iemand die ziek is of is geslaagd. Als gangmaker ben je de aanjager in jouw straat.

Vanuit mijn rol interview ik een aantal gangmakers. Hoe pakken zij het aan in hun straat? Hoe betrekken ze hun buren en wat is het resultaat. Puur om anderen te inspireren, want meer naar elkaar omkijken, vind ik een waardevolle trend voor 2023.

Lief & Leedstraten is een landelijk project waar ruim 35 gemeenten aan meedoen. Check  liefenleedstraat.nl voor meer informatie.

Ben je benieuwd naar mijn aanpak? Ik praat je graag bij. Plan gerust een afspraak in mijn agenda.

Vorige blog
Terugblik en… een sprankelend 2023!
Volgende blog
Werk jij al met ChatGPT?
Menu