Claudia Verbree | Juffrouw Rood

De kracht van journalen

Bijna dagelijks schrijf ik meteen na het opstaan in mijn journal. Dit doe ik nu een aantal jaar. Ik geef woorden aan mijn gedachten, gevoelens en emoties. Dat zorgt voor bewustwording en houvast. Mijn woorden komen intuïtief op papier. Ik gebruik dus geen vastomlijnd stramien. En ik schrijf alles op in een notebook met lijntjes die ik zelf inricht op mijn manier. Ik maak er een feestje van door leuke kleurtjes en sticky tabs te gebruiken.

Ik ben er nu een tijdje mee bezig en één ding valt me op: je schrijft op wat je voelt, meemaakt en waar je dankbaar voor bent. In de meeste gevallen schrijf je over ‘externe’ factoren. Bijvoorbeeld: ik ben dankbaar voor mijn lieve vrienden, het mooie weer, lekkere bak koffie en ga zo maar door. Begrijp me niet verkeerd, want dit zijn fijne dingen, maar ik mis de factor zelfliefde. We zijn vaak erg streng voor onszelf. Daarom zie ik het als uitdaging om meer compassie te hebben, voor jezelf en voor anderen.

Hoe doe je dat? Mijn idee is om vaker stil te staan bij jezelf. Stel jezelf eens een andere vraag:

 • Wat vind ik een mooie eigenschap van mezelf?
 • Waar ben ik trots op?
 • Wat vind ik het mooiste aan mezelf?
 • Wat heb ik vandaag over mezelf ontdekt?
 • Waar sta ik voor? Wat zijn mijn normen en waarden?
 • Waar heb ik nu behoefte aan?
 • Waar ben ik nieuwsgierig naar in mezelf?
 • Waar word ik blij van?
 • Welk compliment geef ik mezelf vandaag?
 • Welke gedachten heb ik die me een goed gevoel geven?
 • Wanneer voel ik me zelfverzekerd?
 • Wat is mijn talent(en)?
 • Wat betekent zelfliefde voor mij?

Als je regelmatig stilstaat bij je ‘interne’ kwaliteiten, kan het naar mijn idee niet anders dan dat je steeds positiever over jezelf gaat denken. En daarmee je zelfvertrouwen toeneemt. In mijn dagelijkse werk ontmoet ik veel ondernemers die het lastig vinden om over zichzelf te schrijven. Mensen zijn vaak bescheiden en staan weinig stil bij successen. En dat vind ik een gemiste kans.

Ik wil je uitdagen om af en toe één of meerdere van bovenstaande vragen voor jezelf te beantwoorden en eventueel uit te schrijven. Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe je dit ervaart en of het helpt. Laat het me weten, ik kijk ernaar uit.

Tips om te lezen of luisteren

Vorige blog
De eerste maand…
Volgende blog
Terugblik en… een sprankelend 2023!
Menu