Claudia Verbree | Juffrouw Rood

De eerste maand…

In mijn vorige blog schreef ik over mijn experiment: een jaar lang geen alcohol. Wat doet dat met je? Geïnspireerd door mijn artikelen en het onderzoek wat ik daarvoor deed, heb ik besloten om te kijken welke effecten het heeft voor mijn gezondheid om een jaar lang geen alcohol te drinken. Waar loop ik tegenaan? Ook sociaal gezien met de feestdagen voor de deur.

Inmiddels ben ik nu een paar weken onderweg. Nu was ik verkouden en grieperig en daardoor had ik weinig afspraken buiten de deur. Alle energie had ik nodig voor mijn werk en sociale activiteiten stonden grotendeels ‘on hold’. Dat scheelt denk ik qua verleiding of craving. Ik heb nog niet met veel mensen kunnen delen dat ik aan dit experiment ben gestart. Wel benieuwd naar de reacties. Ik merk dat ik het in mijn hoofd al wel aan het invullen ben en dat maakt het lastiger om te delen. Mijn eigen gedachten werken me dus tegen. Goed om me daarvan bewust te zijn.

Rust nemen en gezond eten

Of het nu komt door de griep of door het stoppen, ik ben moe. Ik denk een combinatie van beide. Het herstel van de griep vraagt veel. Vermoeidheid schijnt vaak voor te komen als je stopt met alcohol. Jacqueline van Lieshout schrijft erover in haar nieuwste boek ‘Wat wil je drinken’. Ze zegt dat vermoeidheid kan variëren van enkele dagen tot een aantal maanden. Je lijf heeft tijd nodig om te herstellen. Qua werk is het

een drukke periode. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk rust te nemen.

Een andere bijkomstigheid is zin in zoet. Ik ben van nature geen zoetekauw, maar nu wel. Daarom bestel ik mijn boodschappen online en kom ik zo min mogelijk in de supermarkt om de verleidingen in de vorm van pepernoten, speculaas en chocoladeletters te vermijden. Helemaal voorkomen kan niet, maar door gezond te eten en regelmatig te sporten, lukt het me redelijk.

Beter slapen

Na de eerste week merkte ik het meteen….ik slaap beter! Volgens mijn Fitbit is mijn slaapscore goed. Waar ik vorige maand nog op redelijk tot goed zat. Het grootste verschil zit in het doorslapen. Ik ging vaak vroeg erin en werd dan rond 2 uur in de nacht wakker. Dan lag ik een tijd wakker en viel dan pas tegen 5 uur weer in slaap. En nu slaap ik door. Mijn hartslag in rust is zelfs iets gedaald afgelopen maand.

November is misschien niet het beste tijdstip om te stoppen met alcohol. De dagen zijn korter, het is buiten donker en grijs, er ligt te veel lekkers in de winkels en er zijn veel sociale gelegenheden. De ‘kerstborreltijd’ komt eraan. Aan de andere kant heb ik mijn beslissing genomen en heb ik deze maanden al ‘gehad’ voordat iedereen start met dry januari.

Cadeautip

Ben je benieuwd hoe het verder gaat? Ik houd je op de hoogte in een volgende update. Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau voor de feestdagen? Het leukste boek over stoppen met alcohol wat ik heb gelezen is van Evi Hanssen – Sinds ik niet meer drink.

Tips om te lezen of luisteren

Vorige blog
Een jaar alcoholvrij
Volgende blog
De kracht van journalen
Menu