Claudia Verbree | Juffrouw Rood

Een jaar alcoholvrij

Een jaar geen alcohol. Wat doet dat met je? Ik ga het ondervinden. Dry januari is voor mij maanden eerder gestart in november 2022. In mijn blog houd ik je op de hoogte van mijn bevindingen. Waar loop ik tegenaan? Wat is moeilijk? En wat juist niet? Ik vind het een mooi avontuur en neem je mee.

Hoe kom ik erbij? Zoals jullie weten, schrijf ik over een gezonde leefstijl voor Healthy Houten. Eén van de vast terugkerende onderwerpen is alcohol. Dit is een actueel onderwerp in alle leeftijdscategorieën. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het juiste voorbeeld nodig hebben. Vandaar de campagne ‘zien drinken, doet drinken’. Voor jongeren is het lastig om tegenwicht te bieden aan een drinkende vriendengroep. Volwassenen voelen vaak de sociale druk en willen niet als ‘ongezellig’ bestempeld worden. En ouderen drinken meer uit gewoonte, een borreltje past prima in de dagelijkse levensstijl.

Ik heb veel research gedaan en mensen gesproken in iedere leeftijdscategorie over het onderwerp. Het triggerde mij om na te denken over mijn eigen alcoholgebruik. En om te onderzoeken wat het met je doet als je een jaar niet drinkt. Het is goed om te vermelden dat ik sinds begin dit jaar aan het minderen ben met alcohol. Waar ik regelmatig één of twee glazen dronk gedurende de week, ben ik dat gaan afbouwen en ben ik meerdere keren een aantal weken of langer bewust alcoholvrij geweest. De overgang naar een jaar alcoholvrij is wat kleiner geworden daarmee.

Hoe is het erin geslopen?

Vooral de eerste lockdown in 2020 voelde als vakantie. En merkte ik dat het een gewoonte werd meerdere keren per week één of meerdere glazen te drinken. In mijn geval was dat wijn. Gezellig maken thuis, want er is zo weinig anders. Herkennen jullie dit? Voor je het weet, is het een gewoonte geworden en zie het dan maar te doorbreken.

Na de lockdowns werd het de weekenden gezellig wat drinken of bij een gelegenheid. Alleen het weekend start op vrijdag en eindigt zondagavond. En als je regelmatig een verjaardag, bijeenkomst of etentje hebt, drink je al snel op vier avonden in de week ‘gezellig’ mee. Of het problematisch is, kan ik niet beoordelen. Dit is voor iedereen anders. Ik merkte persoonlijk dat ik minder goed sliep en dat eist z’n tol op den duur. Vandaar mijn experiment. Hoe is dat voor jou? Herken je jezelf in mijn verhaal? Laat het me weten.

Artikelen die ik schreef over alcohol:

Fris de zomer door

Wat je moet weten over alcohol en ouder worden

Zien drinken, doet drinken

Tips om te lezen of luisteren

Vorige blog
Gezond en prijsbewust eten
Volgende blog
De eerste maand…
Menu