Claudia Verbree | Juffrouw Rood

Gezond en prijsbewust eten

De prijzen in de supermarkten stijgen nog steeds. Boodschappen zijn daarmee een stuk duurder geworden dan vorig jaar. Maar de gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 9% van zijn of haar voedsel ongebruikt weg. Dat komt neer op 34 kilo per persoon. Dat kan anders. Hoe kun je gezond en prijsbewust blijven eten? En tegelijkertijd verspilling voorkomen? Dit artikel heb ik geschreven in opdracht van Healthy Houten en deel ik graag met jullie.

Dit zijn de tips van Babette Galjart die toepasbaar zijn in ieder gezin of huishouden. Babette is gewichtsconsulent en personal trainer in Houten. Met haar bedrijf BeeWeet helpt ze mensen naar een betere gezondheid.

De tips zijn verdeeld in vier categorieën, een gezonde basis voor voeding, prijsbewust boodschappen doen, plannen en minder verspillen.

Een gezonde basis

  • Als je boodschappen doet, blijf zoveel mogelijk aan de buitenste rand in de supermarkt. Daar liggen de onbewerkte producten. Deze zijn voedzamer. Kant-en-klare maaltijden en snacks zijn niet persé duurder, maar wel vaak minder voedzaam
  • Meer water drinken is gezonder ten opzichte van frisdranken en sappen bijvoorbeeld. En je bespaart geld
  • Kies voor gerechten met minder ingrediënten. De Italiaanse keuken staat bijvoorbeeld bekend om haar eenvoud
  • Maak je eigen kruidenmixen. Kant-en-klare kruidenmixen zijn duur en bevatten veel zout. Je kunt je eigen mix bewaren in een afgesloten pot en hergebruiken

Doe prijsbewust boodschappen

  • Kies voor seizoensgroenten- en fruit, zoals aardbeien in de zomer, pompoen in de herfst en spruitjes in de winter. Deze zijn vaak goedkoper, verser en vaak lokaal
  • Snijd je groenten en fruit zelf. Voorgesneden en verpakte varianten zijn duurder
  • Kies eens voor diepvriesgroenten. Die zijn vaak betaalbaar en zitten vol vitamines
  • Bekijk aanbiedingen kritisch. Soms krijg je minder inhoud dan gebruikelijk en betaal je dus meer. Het loont om dit te onderzoeken
  • Vergelijk producten met elkaar. Vaak zit er weinig verschil in kwaliteit tussen een A- of B-merk. Een A-merk kost gemiddeld 2,5 keer meer dan bijvoorbeeld het huismerk.
  • Kijk in de schappen niet alleen op ooghoogte, maar onderin het schap bevinden zich goedkopere producten
  • Let op de prijs van het product per kilo. Vergelijk dit met elkaar, want zo is bijvoorbeeld gesneden kipfilet duurder dan zelf snijden
  • Producten met toegevoegde vitamines zijn vaak duurder

Maak een maaltijdplanning

  • Maak iedere week, bijvoorbeeld op zondagmiddag, een eetplanning met een bijbehorend boodschappenlijstje voor aankomende week
  • Plan niet alleen het avondeten, ook ontbijt, lunch en tussendoortjes
  • Plan het doen van je boodschappen. Doe dat in één keer en niet op het moment dat je honger hebt

Voorkom verspilling

  • Kijk wat je al in je voorraadkast hebt en wat je nodig hebt om dit aan te vullen tot een volwaardige maaltijd. Vaak heb je de basics al in huis, zoals rijst of pasta
  • Vries vaker in. Je kunt veel meer invriezen dan je denkt, zoals restjes eten. Of eet het de volgende dag als lunch. Maak een grote portie en vries een gedeelte in
  • Kook slim, heb je producten over van gisteren? Plan deze in de volgende maaltijd
  • Sommige soorten groenten en fruit bewaar je het best buiten de koelkast voor een langere houdbaarheid, zoals paprika en tomaten

Meer informatie of vragen over een gezonde leefstijl? Mail naar healthy@houten.nl.

Bekijk ook eens de leuke en gezonde recepten op beeweet.nl

Vorige blog
Juffrouw Rood kleurt paars en groen
Volgende blog
Een jaar alcoholvrij
Menu