Claudia Verbree | Juffrouw Rood

Mijn opdracht als decaan

Wat een verrassing! Ik werd gevraagd als interim decaan door Houtens. Dat is één van de vmbo-scholen waar ik voor werk als projectleider van Houten On Stage. De decaan waar ik tijdens het project mee samenwerkte, vertrok naar een andere school na de zomervakantie 2023. De nieuwe decaan startte per 1 februari 2024. Dus in de tussenliggende periode mocht ik een aantal decanaat taken op me nemen.

Ik heb geen ervaring in het onderwijs. Dat maakte het aannemen van deze opdracht extra spannend voor mij, want wat doet een decaan eigenlijk? In hoofdlijnen komt het neer op leerlingen begeleiden op weg naar een vervolgstap. Kiezen is al moeilijk genoeg. Vooral als je zo jong bent en geen idee hebt welke richting te uit wilt.

Dromen over de toekomst mag

Het werken in een team heeft me zo positief verrast. Het voelde als een warme deken na een aantal jaren solo werken. Ondanks dat er geen andere decaan was om me in te werken, kreeg ik zoveel ondersteuning vanuit de collega’s van Houtens dat ik mijn weg snel heb gevonden.

Het allerleukste aan deze functie vind ik wel de gesprekken met leerlingen. Waar droom je over? Wat zijn je plannen? Zelfs degenen die ‘niets’ leuk lijken te vinden op een bepaalde leeftijd, hebben een toekomstdroom of een hobby waar ze oprecht blij van worden. Die twinkeling in hun ogen, daar doe je het voor.

Dank lieve mensen van Houtens voor deze waardevolle ervaring.

Vorige blog
Een kippenvel momentje
Menu