Claudia Verbree | Juffrouw Rood

Een kippenvel momentje

Het beroepenfeest van Houten On Stage 2024 zit erop. Maar liefst 750 vmbo-leerlingen maakte op 30 januari kennis met 210 bedrijven en beroepen. Meer dan 1.500 matches werden er gemaakt voor de Doe Dag op 15 februari. De gelegenheid voor leerlingen om een halve dag mee te kijken bij een bedrijf. En om antwoord te krijgen op de vraag ‘’ Hoe ziet jouw werkdag eruit?”.

Over de rode loper kwamen de leerlingen binnen in De Lichtboog. Aanwezige bedrijven vingen ze luid applaudisserend op. En terecht, want deze leerlingen zijn onze vakmensen van de toekomst. Dit is voor mij een kippenvel momentje. Het enthousiasme van de bedrijven, de (gezonde) spanning op de gezichten van de leerlingen. Daar heb ik 10 maanden naartoe gewerkt.

Een duurzaam lokaal netwerk

Ongeveer 30% van de leerlingen houdt contact met de bedrijven die ze ontmoeten tijdens Houten On Stage. Ze krijgen een vakantiebaan, hebben een stageadres of een toekomstige werkplek. Tijdens het beroepenfeest sprak ik een aantal bedrijven die inmiddels oud-leerlingen in vaste dienst hebben genomen en zo blij waren met dit initiatief.

Dit filmpje geeft een indruk van het beroepenfeest.

Op naar de Doe Dag

Leerlingen gaan tijdens het beroepenfeest het gesprek aan met de bedrijven. Ze stellen die vragen die nodig zijn om een beeld te vormen van een bepaald beroep. Bedrijven maken met leerlingen een match voor de Doe Dag. Leerlingen maken een match voor de ochtend en de middag, zodat ze twee dagdelen mee kunnen kijken bij een beroep. Dat is nodig om een keuze te kunnen maken voor vervolgonderwijs.

Wil je meedoen?

On Stage is een landelijk initiatief in meerdere regio’s. Alle hulp is welkom. Als bedrijf, maar ook als vrijwilliger. Op https://www.houtenonstage.nl/ vind je meer informatie.

Vorige blog
Mijn reisplannen
Volgende blog
Mijn opdracht als decaan
Menu