Gastblog Monika Knottnerus | PRezz Videoproductiehuis

15 tips voor de perfecte film met je smartphone

Met je telefoon kun je heel mooi filmen. Een professionele en effectieve video vergt echter een beetje kennis en vaardigheden. Monika Knottnerus is professioneel filmmaker bij PRezz Videoproducties en deelt hier haar belangrijkste tips bij het maken van een film met je smartphone.

1. Ongestoord

Zorg dat je tijdens de opnames niet gestoord wordt door een onverwacht telefoontje of berichtje en zet je telefoon op vliegtuigstand.

2. Statief

Zet je telefoon op een statief of laat een collega de telefoon voor je vasthouden.

3. Zitten of staan?

Jouw video staand opnemen wordt in het algemeen door de kijkers positiever ervaren. Je komt dynamischer en krachtiger over. Als je daarbij ook je handen gebruikt, maak je jouw verhaal duidelijker en authentieker.

Ben je van nature zeer beweeglijk en zul je staand te veel wiebelen, draaien en gebaren? Door zitten zal je dit beperken, je komt dan rustiger over. Ook wanneer zitten gewoon comfortabeler voor je voelt, kies dan deze houding. Je kunt je dan beter op je verhaal focussen.

4. Achtergrond

Kies een relevante of neutrale achtergrond. Film je bijvoorbeeld met jouw kantoor op de achtergrond? Zorg dan dat het er netjes uit ziet en verwijder eventuele eyecatchers die de aandacht van de kijker zullen opeisen. Denk erom dat wat er op jouw achtergrond te zien is, iets over jou vertelt.

5. Licht

Let op het licht voordat je gaat filmen. Daglicht is het mooiste. Film overdag en ga zo staan dat het licht op jouw gezicht valt. Dus niet met je rug naar het raam/de zon, want dan krijg je ‘tegenlicht’ en wordt jouw gezicht op de film donker.

6. Audio

Het is cruciaal dat je goed te verstaan bent. Film op een rustige plaats met zo weinig mogelijk omgevingsgeluiden. Praat rustig en articuleer duidelijk. Denk ook aan de intonatie.

7. Scherpte

Om scherp op film te staan zet je de focus vast. Wanneer jij en je smartphone er klaar voor zijn, vraag dan een collega om jou scherp te stellen door op het scherm te tikken met zijn vinger. De camera stelt zich dan scherp op jou. Met langer indrukken zorg je voor een focus- en belichtingsvergrendeling.

8. Lichaamstaal

Wees je tijdens de opname bewust van je houding, lichaamstaal en gezichtsexpressie. Sta recht en stem jouw uitstraling af op je boodschap. Begin en eindig met een glimlach.

9. Lengte

Vertel je verhaal kort en bondig.

En tot slot, heel belangrijk: de compositie.

10.  Horizontaal

Houd de telefoon horizontaal tijdens het filmen. Als je verticaal filmt, zien we in de montage zwarte balken aan beide kanten.

11. Hoogte

Het standpunt van je camera bepaalt hoe de kijker je zal ervaren. Staat de camera te hoog dan zien we je van boven en je oogt klein. Staat de camera te laag, dan lijk je snel een reus of we krijgen een kijkje in je neusgaten…

Zet daarom jouw smartphone op ooghoogte, of – heel subtiel – iets lager dan je ogen. Zo ben je toegankelijk én je komt over als een expert.

12. Afstand

Zorg voor een niet te grote afstand tussen jou en de camera. Je hoeft niet volledig op de film te staan en een kleinere afstand zorgt voor meer impact van jouw boodschap. Zie het mooie voorbeeld hieronder.

13. Regel van derden

Voor een mooie compositie ga je niet in het midden staan, maar pas de ‘regel van derden’ toe. Gebruik hiervoor als hulpmiddel een raster op je smartphone. In iPhone zet je het aan via instellingen: camera, raster ‘aan’. In Android zet je het aan in de camera-app: druk op het tandwieltje en zet in het instelmenu de ‘richtlijnen’ op ‘aan’. Positioneer jezelf vervolgens op één van de verticale lijnen – zie het voorbeeld hieronder.

14. Kijken

Kijk in de lens van je smartphone. Zo praat je tegen de kijker en maak je de grootste impact.

15. Accessoires

Accessoires zoals een statief, microfoon of lampen helpen je om jouw video’s professioneel op te nemen. Zie hier mijn lijst van de aanbevolen smartphone accessoires.

Monika Knottnerus is flimmaker in hart en nieren. Met haar bedrijf PRezz maakt ze video’s vanuit een marketing- en communicatie visie. Met meer dan 25 jaar ervaring en ruim 1.000 films op de teller blijft Prezz bedrijven verrassen met effectieve en doeltreffende video’s.

Meer informatie vind je op https://prezz.org/

Wil je meer tips van Monika over filmen met je smartphone en het optimaal inzetten van je video’s. Geef je dan op voor één van haar interactieve workshops: https://prezz.org/producten/workshop/

Vorige blog
Zelf op je bek gaan
Volgende blog
Structuur is geen toverwoord
Menu