Claudia Verbree | Juffrouw Rood

Help, ik heb een writer’s block

Soms heb je van die dagen dat het even niet lukt om iets zinnigs op papier te zetten. Schrijven lukt dan even niet. Je hebt dat een writer’s block. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals stress, nadere deadlines of slecht slapen. Voor iedereen is dat anders. Voor mezelf is het vaak vermoeidheid. Ik kan me dan slecht concentreren en ben snel afgeleid. Hoe kom je weer in de flow? Ik deel mijn persoonlijke inzichten met je.

Wat mij helpt is buiten in beweging komen. Frisse lucht, bewegen, en vervolgens (koud)er douchen. Als dat allemaal niet werkt, besluit ik soms om mijn planning om te gooien. En soms besluit ik om gewoon te starten met schrijven. In dat laatste geval helpt het om een schrijftechniek in te zetten.

 

Freewriten

Sommige schrijvers kunnen prima uit de voeten met technieken als free-writing. Dit is een soort braindump. Gedurende een vastgestelde tijd, bijvoorbeeld 10 minuten, schrijf je non-stop. Ale je ideeën spui je op papier en daardoor kom je weer in de mood om te schrijven. Je traint als het ware je schrijfspier. Na deze fase breng je structuur aan in je tekst en ga je bijschaven.

Mindmappen

Een andere techniek is mindmappen. Je noteert het centrale thema in het midden. Hieromheen schrijf je de onderwerpen die met het thema te maken hebben. Zo ontstaat een structuur voor je tekst. Mindmappen kun je op papier doen, maar ook online. Er zijn veel leuke online tools, maar je kunt ook canva.com gebruiken. Mindmappen stimuleert je creativiteit.

Vorige blog
25 inspirerende content ideeën voor jouw bedrijf
Volgende blog
Vandaag is…
Menu